Witaminy i minerały wspomagające odporność
Jako że sporo osób z naszej drużyny choruje poniżej przedstawiam opracowanie o witaminach i minerałach które wspomagają odporność organizmu ,można je znaleźć w różnych produktach lub kupić w aptece ....
Witaminy na odporność
Witamina A
Chroni przed wniknięciem zarazków, dzięki właściwości uszczelniania błony śluzowej dróg oddechowych. Witamina A wpływa na zwiększenie ilości wytwarzanych ciał odpornościowych a także prawidłową czynność tkanki nabłonkowej. Znajdziesz ją m.in. w: rybach, jajkach, mleku, papryce, dyni, morelach, szpinaku, maśle, marchewce, szczypiorku.
Witamina B6
Jest ona bardzo istotna dla prawidłowego, funkcjonowania organizmu, szczególnie układu nerwowego, a jej niedobór może istotnie pogorszyć naszą odporność. Jej źródłem są drożdże, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, szczególnie soi, orzechy, pestki dyni i słonecznika, banany. O witaminę B6 powinny zadbać również osoby na diecie białkowej.
Witamina C
Ta najbardziej znana witamina aktywizuje nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych oraz białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy. Łagodzi infekcję i zapewnia szybki powrót do zdrowia. Uszczelnia też naczynia krwionośne, a więc pomaga zwalczyć uporczywy katar. Znajduje się w owocach dzikiej róży, cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, pomidorach, czarnej porzeczce, brokułach.
Witamina E
Ta witamina również bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. To silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwymi substancjami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Jej źródłem są nasiona słonecznika, kiełki i zarodki z pszenicy, szpinak, gruboziarniste pieczywo, orzechy laskowe, oleje słonecznikowy i rzepakowy.
Minerały na odporność
Żelazo
Jest bardzo ważnym składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada za transport i magazynowanie tlenu. Podnosi sprawność fizyczną, odporność na przeziębienia i infekcje. Gdy brakuje go w naszej diecie, jesteśmy osłabieni i bliscy anemii, co może. Żelazo znajduje się w: soi, soczewicy, burakach, brukselce, szpinaku, szczypiorku, jajkach, krewetkach, natce pietruszki, płatkach śniadaniowych.
Magnez
Aby procesy życiowe przebiegały prawidłowo, organizm musi wytworzyć dużo energii. Jest to możliwe tylko wtedy, kiedy w organizmie znajduje się odpowiednia ilość magnezu. Tymczasem wiele osób ma za mało tego pierwiastka. Powód? To najczęściej jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu i stresie. Magnez znajduje się w czekoladzie, kakao, kaszy gryczanej, bananach, migdałach, otrębach pszennych.
Cynk
Wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami, grypą i wolnymi rodnikami. Łagodzi kaszel, katar i chrypkę. Znajdziesz go w: polędwicy w kaszy gryczanej, pestkach dyni i słonecznika, orzechach, czosnku, fasoli, kapuście, ostrygach, pieczywie razowym.
Nasza dieta powinna być obfita w składniki, które zostały wymienione wyżej. Nie powinno, więc zabraknąć w niej świeżych warzyw i owoców, które mają najwięcej cennych witamin i minerałów. Natura sama daje nam wskazówki, co powinno znaleźć się na naszym talerzu. Najlepiej to na co jest teraz sezon. Niech nie zabraknie w naszej diecie tak zdrowej dyni, pestek słonecznika, warzyw strączkowych, ziaren i zbóż. Dobrze jest także wzbogacać swoją herbatę sokiem z malin, żurawin lub łyżeczką miodu.
Komentarze